Sunday, July 22, 2012

Dia diHati ♥

Jarang skali dirini nak brkongsi mngenai cinta , namun x salah rsenya untuk diri ni sesekali menghrgai sang arjuna yg mencuri hati ni wat prtama kali n terakhir, insyaallah :)


video


Terima kasih kerana selalu ada ktika wktu susah n senang , teman kala duka n suka , pendengar setia , curahan rasa n air mata n pling penting skali sabar atas segala kerenah gila . . huhu thnx :)


Soon ~ ^_^

Ramadhan Datang lagi~

Salam buat sume, tetibe dtg hangin nk menulis mlm ni . . setelah berkurun lama x mengupdate blog ni . . Alhamdulillah, bulan yg mulia dtg kembali . . Smoga Ramadhan kali ini membawa seribu erti pada semua, insyaallah . .  Macm2 hal berlaku spnjng thun ni, duka n gembira ibarat satu warna yg mencorakkn khidupan sharian kita . .saya sendiri punya kisah trsendiri n sy prcaya anda yg membaca juga melalui kisah2 sendiri sepnjng thun ini . . moga2 apepun yg berlaku, tak kisah buruk atau baik, iaanya mengajar kita erti sabar dan pengajaran buat masa hadapan . . Tidak lupa, smoga segala yg berlaku membuat kita lebih mnghargai insan yg banyak berjasa, berkorban n menyayangi kita . . Amin ~~ 





Selamat Berpuasa Sume :)

Friday, February 3, 2012

survey camp !

OOuhhhh ghhaseeenyeer dh lame tak mencorak coret dlm blog ni ,hampir trlupa yg diri ni de blog,kerana kebizian yg terlampau . . now kat melaka untuk brpraktikal, menghitamkn kulit yg dulunya x brapa nk putih :) trasa cpt waktu berjalan,klau bleh biar cepat smpai ke tarikh 20 hrbuln ni,leh balik ^_^ hoorayyy2 ~

sedikit sbnyak gmbar tuk dilihat spnjang survey camp ni :)

lihatlah kepanasan dunia...

ahli group yg memng dh gila :)

ladies only!

sempat melawat kapal selam . .besaaarr punyerrr~

Hurm,mcm biase..bnyak kenangn mnis n pahit disini,tapi sumenya nanti akn mnjadi knangn dan penglaman yg diingt spnjng zaman...cesss :D

Now amat2 riinndduuu kat umah,x saba sesngt tuk balik :D
Tapi klau balik pun bukn leh relaks2 lgi,coz spnjang thun ni diri ni akan dilanda kebizian, my big bro yg nak kawin, kakak yg nak tunang, n .... pape je la :)

smoga sumenya berjalan lancar.. Ouhh Nervous! -__-








Monday, August 8, 2011

:: Once upon a time ::

Ahhhh satu memori yg memang kukuh n melekat mcm gam uhu sepnjng zaman..



Once upon a time,they when the sky was covered with blue, Once upon a time, when the sun was smiling too :)..bla bla bla...ok jump to cite sebenar..^_^....

15 tahun dulu,time tubuh ni x brapa nak heavy mcm skng..bwk beg skola besau,bdn kecik ketot,jln terkedek2 bwk buku yg berat..huhuhuh..atas arahan pihak yg berwajib (abah),diamanahkan mak su (bukn nama sebenar) untuk menjaga si ketot itu dan kakaknya krna si ibu sedng berperang di hospital tuk melahirkan adik.so time tu bilangan sume adik bradik 5 org la...skng dh 6 org ^_^ huhuhuh... oh ye! nasib baik mak su duk dkat dgn si ketot time tu...so de la org tua yg bleh awasi pegi n balik skola,coz abah sememngnya bizi di hospital menemani ibu yg nak bersalin..

Nak dijadikan crite,skola n umah mak su tak la jauh sngt..dlm 7 minit jln kaki la dri skola..ikutkn bleh je balik ikut jln besau yg dh memang sedia ada..tpi diri ni nak blik cpt so ikut jln shortcut la..jln yg dilalui tak la seram..cuma terlindung dri org awam...lalu pun dpn umah org..tapi umah yg tersorok dengan pokok2 n suasana yg agak gelap..can u imagine that?...ala2 mcm cite "street ghost" ( hentam aje)...~

Sedang duk sedap jengjln balik skola berseorangan (kakak time tu skola ptg)...sambil menikmati aiskem yg tak ingat lazat ke tak..ternmpak 1 susuk tubuh laki yg bdn nyer gempal2,sure la lgi tinggi dri si ketot,pkai topi hitam,mulut ditutup dgn sapu tangan ala2 perompak dolu2 smbil bwk pisau yg 4 sure la tajam,jalan perlahan lahan sambil  masuk umah yg memng dh sedia terbuka..si ketot yg tak pasti tu badut sarkas or orang jahat,terkejut + terkesima n menjerit ala2 budk yg comel yang terkozut...




Dan blum sempat si perompak msuk,bleh plak dia u turn cari mana dtgnya suara budak yg menjerit...so si ketot yg amatlah takut masuk reban ayam yg nasib baik x de ayam lngsung,maybe dh kena ngap sume dgn si penternak..so duk la situ diam2 smbil tekap mulot supaya jgn terbatuk, terbersin, terjerit dan segala ter...uhh ketakutan tu toksah cite la cmne..memng seram abis...perompak tu punyer cari n cari si ketot tu,tpi x jumpa..klau dia belok kiri n pusing skit,tunduk skit,memng jumpa la..jarak time tu sedepa je..tpi alhamdulillah,Allah membntu hambanya yg dlm kesusahan ketika itu...eceiecei..

Dalam 10 minit si jebon tu terpusing sana sini,then bila dah penat dia pun msuk balik dlm umah yg terbantut tadi..n si ketot yg duk la dlm reban ayam pun menyaksikan si jebon tu msuk..selang 5 minit dgr la suara pompuan menjerit..! uhh time tu dh sure la dlm hati,memang tak syak lagi. ini memng perompak jahat! perompak jahat sedng merompak umah org yg x bersalah...memang la kan..~

Dan apa lagi,si ketot pun buka langkah seribu,berlari dgn kain skola warna hijau (nasib baik tak terkoyak ) memang lari x ckup tanah,tapi bukn balik umah..balik skola balik...dengan harapan yg menggunung untuk mmbntu mereka2 yg dlm kesusahan,ala2 dalam kartun "wonderpet"..Then,terjumpala ustaz yg separuh abad..gaya mcm bleh caye ni..si ketot yg semput berlari tu pun inform la pd ustaz tentang hal yg berlaku tadi..tapi ape ustaz ckp

 "kamu ni...dah2 pegi balik..ish2..pegi balik...!  
ape merepek tengah tengah hari buta ni.."

Haissh! ate nape ustaz ni x caye !,geram sungguh..x prcaya coz si ketot ni yg pelat atau pun ustaz tersebut dh memng tanam dlm hati cite budak2 ni satu pun x leh pakai..hurmmm musykil2...

Then dgn rasa yg hampa..si ketot pulang la kerumah, Tapi! bukn lagi lalu jalan shortcut tapi jln memang khas untuk pejalan kaki...and next day,bila dtg skola kecoh la satu skola dengan berita mengenai  umah tepi skola telah dirompak n the worst part is seorng wanita mati ditikam..! hurmmm si ketot pun terdiam tak terkata..tak tahu nak wat ape..balik skola pun dalam keadaan yang hampa..

15 tahun dh berlalu..,and sometime i keep thinking, if they give 100 percent attention to me at that time and listen every word that i'm trying to tell,
 i could save her..again,i could save her..T_T
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

ok now,lesson for today is :


Why is it important to give children full attention when

 you listening to them?





*They are innocent...

*They believe whatever they see.....

*They need someone to listen to what they say..




 -FULLSTOP-




P/S :pengajaran untuk sume :)..kenali anak anda,ingatlah


orang tersayang ( x de kena mngena) ^_^



Friday, July 22, 2011

:: Angan2 Mat Jenin ::

Setiap kali umur meningkat dewasa,sy mesti terpikir bleh ke idak capai impian yg menggunung. Tapi bila difikirkan semula semuaanya berbalik pd paksinya,kalau nak berjaya semuaanya bermula dari usaha. Oleh itu tidak salah untuk bermimpi di siang hari,krna iaanya akan memberi semangat yg jitu untuk trus berusaha dan berusaha dan jika diizinkan Allah,usaha yg di lakukan akan berjaya kelak..Insyaallah ~
 sy sendiri,juga mmpunyai angan2 yg amatla besar.Iaanya lebih kepada kehendak dalam kehidupan..If  satu hari nanti,duit sudah pun bnyak menggunung,antara harta yg perlu dibeli iaalah rumah.Bagi sy sendiri,jenis rumah tersebut bukanlah menjadi keutamaan.
Ape pun boleh ~ 

yg menjadi kisah ialah isi di dalam rumah tersebut..


hurmmm sebagai perkongsian buat sang pembaca :D

1 . Katil 
Oh! Mengidamkan katil yg empuk dan luas,senang cite klau penat2 je trus landing & Zzzzzzz dgn tenang ~



2. Shower
Menjadi 1 kepastian untuk sume mandi ari2,tapi pastinya mandi dlm keadaan yg sungguh tenang.Takde tab mandi pun takpe,yg penting shower mesti Besar punyer,supaya air mencurah curah jatuh seperti air hujan..Wah2!!



3.Sinki Dapur
haa..ini memng mesti..! ruang yg besar diperlukan ketika membasuh pinggan.Senang nak tangkup pinggan n basuh dengan riang ria :D



4.Peti sejuk
Peti sejuk amat2 la perlu.mesti idam2 kan mcmni..senang klau nak letak sume brg basah..sumbat je ape nak sumbat..besau sngt :D Ni angan2 baru..



5.Tv Plasma
Dah penat2 cooking mesti nak layan cite best2.klau tv secimput je mane nak puas.so klau leh nak la yg sesedap pandang..tenang je nak layan cite2 best.Huish! Terang benderang mata :D



6.Mesin Basuh
Ni pun memang paling penting.klau x de la,memang kucar kacir hidup.kekadang bleh je basuh ngan tangan tapi klau dh nnti start koje agak kelam di situ.so amat2 la penting ini mesin!



Ok Now lari topik ! ,

Hurrmm keta idaman pula mestilah x brapa besau,x brapa kecik.sedang2 je..asal leh angkut 3 or 4 org pun kire ok.Honda Jazz adalah keta paling tepat untuk kategori tu.Addooyyaiii minat sungguh kat kreta ni~

Honda Jazz :)
kiut,cantik,comel,bergaya,mahal sume ade la.. :P

Pastinya anda2 juga mempunyai impian yg tersendiri.huhuhu moga2 segala impian yg kalian hajati menjadi realiti suatu hari nnti..Insyaallah :D



Thursday, July 14, 2011

::Diet ? ::

Grrrrr ayoyoyo..Terlalu bnyak mulut,jumpa yg ini ckp dh kurus..jumpa yg sana ckp dh tembam...so dh x tau skng berada di level yg mana..Kadng2 bile dgr mulut org ni,tngn rase laju je nak cepuk,tapi bila pikir2 balik wat pe nak dipikirkn, JUST pekakkan telinga,tajamkan mata and say i'm watching uuuu...wooo..wooo...~ Cheeewwaahh!!! ^_^

Yup! sy juga de pendirian sendiri,akan berubah pabila hati sendiri mahu berubah dan bukan kerana berubah kerana orang yg suh berubah..n bila tibe je ati terdetik BERTUKAR! so kite BERTUKAR laa..

So sedar tak sedar sudah 7 hari 7 jam 7 minit dan 7 saat sy tak mam nasi..waahh terseksa jiwa dan raga beb..tapi demi nusa dan bangsa ku tahankan jua! Menyahut cabaran dewa dewi umah punyer pasal la ni..-_-

Dear RICE,pliss stay away from me :'(


Dan keterlanjuran berbicara soal diet ni,mari berkongsi 5 tips untuk menjadikan tubuh badan anda more slim,more sihat dan more strong ! 

1 Senaman ~  paling berkesan melakukan senaman selama 20 minit, sebanyak 3 kali seminggu. Bagi yang sedang berdiet, sebaiknya lakukan secara seimbang dan mengikut kemampuan diri. Mulakan dengan perlahan-lahan ini tidak akan membebankan badan…

2 Makan Makanan Sihat ~ Seimbangkan  anda, lebihkan buah, sayur dan ikan. Kurangkan daging merah dan makanan ringan pastinya  kurus anda akan menjadi sempurna. Ada juga tips –  untuk kurus menyatakan supaya menyimpan buah epal hijau di dalam peti sejuk dan gantikannya menjadi snek apabila anda berkeinginan untuk mengunyah. Gantikan juga air berkabonat dengan jus seperti epal hijau, carot, oren, limau dan sebagainya mengikut kegemaran anda. Yogurt juga baik untuk mereka yang sedang berdiet…

3 Kurangkan Makan ~ Kawal  anda, makan hanya pada waktu yang betul dan kuantiti yang berpatutan. Salah satu  kurus lagi adalah dengan mengurangkan separuh dari kadar pemakanan anda sebelum ini, contohnya sebelum ini anda makan 2 senduk nasik, ketika dalam proses  cuba kurangkan kepada 1 senduk sahaja.  untuk mengurangkan makan juga boleh dilakukan dengan menambahkan serat yang banyak di dalam  anda, makanlah sehingga 5 kali hidangan berupa buah-buah dan sayuran buah-buahan ini boleh juga di ambil diantara waktu makan jadi perut anda tidak kosong dan lapar lagi… pastinya program kurus anda akan berjalan dengan lancar.

4 Eskpresi Diri ~ Lakukan apa yang anda ingin lakukan. Katakan apa yang anda ingin katakan serta lakukan segala yang betul untuk diri sendiri. Sibukkanlah diri dengan aktiviti kegemaran, jangan membiarkan masa anda terbuang begitu sahaja. Ini dapat mengelakkan dari anda berfikir untuk makan apabila bosan sebaliknya anda pastinya akan sentiasa gembira dan ceria… Begitulah ekspresi diri juga turut menyumbang dalam mengrealisasikan program kurus anda.

5 Kawal emosi ~ Satu lagi  yang tidak harus dilupakan dalam program kurus anda, bijaklah mengawal emosi dan pemikiran anda, dengan ini anda akan bersedia menerima sebarang kebarangkalian dalam hidup. Tingkatkanlah keyakinan diri dan hargai diri sendiri pastinya melakukan yang terbaik kepada diri sendiri. Sebenarnya tabiat pemakanan juga ada kaitannya dengan emosi diri jadi untuk merealisasikan  kurus anda, pastikan pengawalan emosi yang terbaik. 



Dan amatlah di ingatkan berkali kali oleh sum1,diet bukan bermaksud tak makan LANGSUNG,mesti makan..klau tak mcmne proses pembakaran nak dilakukan sekiranya tiada backup kan..dan iaanya perlu dilakukan secara perlahan2,bukan terlalu drastik..sasarkn penurunan berat secara perlahan2,proses penurunan berat bdn ni buknlah berlaku dlm waktu yg singkat tpi amatla lama..So kesabaran itu amatlah penting (ditujukan pd diri sendiri) .

 Penurunan sebnyak 1 kg pun amat bermakna tau! 



P/S : Paling penting,niat dihati nak berubah kerana tuntutan
 masa depan,contohnya dri segi kesihatan..selalu ingatkan 
diri berubah bukan kerana melaram sakan tetapi lebih
 kepada kesihatan..al maklumlah tngn n kaki yg kecik ni tak
 mampu menampung badan yg akan berat
 kelak...hehehehheheh

:: Unforgettable Memory ::

Wahhh amat amat amatla lama rasenya tak mengupdate ini blog..coz kebizian yg teramat dgn praktikal di Melaka.Dan,akhirnya kebizian selama sebulan telah pun berakhir,finish,beres.setel ! Tak dapat nak digambarkan betapa seronoknya hati..Tapi yg pasti Survey Camp pertama ni menjadi satu memori yg indah sepanjang zaman..terlalu bnyak kenangan pahit manis yg akan sentiasa diingati spnjng Hidup :) 

Jom patah balik suasana sebulan lepas!! weeeeee~ 



Topi yg dibeli nmpak makin membesau . . kompius2..




  Impian Ukur Consultant :)

Dalam kebizian berpraktikal sempat lagi berjamba ria . . huhuh layan~

Pantai Klebang,Melaka !





Bila ade mase terluang dan terbuang . . ,


Lompat pasir . . weeee~


 berseremban dgn batu di klebang , :D

snap n posing wif topi ala2 "pisau cukur"



Trip ke Gunung Ledang !



Kami dpt ikan wooo~!!




Pose di River Cruise  !

Posing lebih ~ ^_^



A Famosa Attack !!




Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar walaupun berperang dgn bnyak dugaan n kesukakaran. . Terima kasih tidak terhingga dihulurkan kpd mereka2 yg bnyak membntu spnjang Survey Camp berlansung. . Jasamu dikenang!! eceieceicei... :D


Muke yg merah hasil mekap dri matahari :D


P/S : " As we go on,We remember all the times We had together,and as our lives change,
We will still be fren 4eva " ^_^ Thnx guys